Agenda

25 en 26 juli 2015

Vikingdag in  Moesgård


Lees verder...

Statistiek

Vandaag 168
Deze week 1163
Deze maand 4021
Vanaf 10-2008 952454

Het alfabet 

.

Het Deense alfabet - Det danske alfabet
Het Deense alfabet heeft 29 letters. Naast het 26-letterige alfabet zoals we dat in Nederland kennen heeft het Deens nog de tekens å, æ, en ø. De letter w komt alleen voor in buitenlandse woorden. Veel letters en lettercombinaties worden in het Deens net even iets anders uitgesproken dan in het Nederlands.

 

 

Nr. Hoofdletter Kleine letter Naam Uitspraak Opmerkingen
1 A a ah a  
2 B b be b  
3 C c se s  
4 D d de d  
5 E e e e  
6 F f æf f  
7 G g ge g Geen schrapende G zoals in het Nederlands, maar een G zoals in goal.
8 H h h  
9 I i i i  
10 J j jåd j  
11 K k k  
12 L l æl l  
13 M m æm m  
14 N n æn n  
15 O o o o  
16 P p pe p  
17 Q q qu kv De Q wordt altijd gevolgd door een U.
18 R r ær r  
19 S s æs s  
20 T t te t  
21 U u u oe Als in boek.
22 V v ve v / w / stom  
23 W w dobbelt-ve v / w  
24 X x æks ks  
25 Y y y uu Als in Guus.
26 Z z

sæt

s  
27 Æ æ æ e Als in bed.
28 Ø ø ø eu Kort als in deur, of lang als in keuken.
29 Å å å oh Zachte O. Als in bord.

 

Bijzondere letters

 

Æ
komt voor in het Deens, Noors, IJslands en het Faröërs. De æ wordt ongeveer uitgesproken als een korte e, zoals de e in het woord "stem".

 

Å
Deze letter, die iets meer dan honderd jaar oud is, wordt gebruikt in het Deens, Noors en het Zweeds. De letter werd aan het eind van de 19e eeuw uitgevonden door een Noorse drukker ter vervanging van de letter aa, die als een korte o (als in het woord "stom") wordt uitgesproken. Enkele decennia later werd deze letter ook in het Deense en Zweedse alfabet overgenomen. Een dubbele a komt in deze talen dan ook nagenoeg niet meer voor, behalve in plaatsnamen en eigennamen. Waar de dubbele a nog voorkomt wordt deze ook als een korte o uitgesproken. De naam van de Deense stad Aabenraa wordt dus uitgesproken als Obenro (met een korte o, dus niet uitspreken als Oobenroo!). Bij plaatsnamen mag de å ook gebruikt worden. Aabenraa mag dus ook als Åbenrå geschreven worden. Beide alternatieven zijn correct. Bij eigennamen van personen is men iets conservatiever. Hoewel veel families bij de invoering van de å dit zo nodig ook in hun familienaam toegepast hebben, blijft men naar personen van voor de invoering van de å en die een dubbele a in hun namen hadden verwijzen met een dubbele a. Bij bijvoorbeeld een herdruk van het werk van de Deense 19e eeuwse filosoof Kierkegaard is het onwaarschijnlijk dat zijn naam als Kierkegård geschreven gaat worden.

 

Ø
Deze letter wordt gebruikt in het Deens, Noors en Faröërs, en correspondeert met de ö in het IJslands en het Zweeds. De ø wordt uitgesproken als de eu in "leuk"of als eu in "peul".

 
Citaat van de dag

"De mens is de mens een wolf.
Mennesket er en ulv mod mennesket. "
- Thomas Hobbes -
(1588-1679)

Uw link hier?

Neem contact met ons op

E-mail

 - Start nu met Deens leren!

- Deens leren - Cursussen
- Deens leren - Online
- Deens leren - Audio cursus