Agenda

25 en 26 juli 2015

Vikingdag in  Moesgård


Lees verder...

Statistiek

Vandaag Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145) 45
Deze week Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)45
Deze maand Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)5395
Vanaf 10-2008 Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)Can't open file: 'cms_module_stat_logstrings.MYD'. (errno: 145)852894

Piet Hein






- Piet Hein -

Volledige naam Piet Hein
Geboortedatum 16 december 1905 in Kopenhagen
Datum van overlijden 18 april 1996 op Funen
Soort werk Poëzie, humor, wetenschap
 


 


Piet Hein was een wetenschapper, wiskundige, uitvinder, schrijver en dichter, die vaak publiceerde onder het oude Noorse pseudoniem "Kumbel", hetgeen "grafsteen" betekent. Hij werd in 1905 geboren in Kopenhagen. Hij studeerde aan het Instituut voor Theoretische Wetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen (thans het Niels Bohr-instituut) en de Technische Universiteit van Denemarken. In 1972 werd hem door de Universiteit van Yale een eredoctoraat toegekend. Hij schijnt een directe afstammeling te zijn van zijn naamgenoot Piet Hein, de Nederlandse zeevaarder uit de 16e eeuw. Hij stierf in zijn huis in Funen in 1996.

 


Werk
Piet Hein is vooral bekend geworden door zijn duizenden korte kernachtige gedichten (zinspreuken) die Grooks genoemd worden. Hij schreef ze zowel in het Deens als in het Engels. De Grooks gaan vergezeld van geestige illustraties.


Een tweetal voorbeelden:

 

Man's a kind
of Missing Link
fondly thinking
he can think.

 

 

Losing one glove is certainly painful
but nothing compared to the pain
of losing one, throwing away the other,
and finding the first one again!

 

 

Piet Hein was ook wiskundige op het terrein van de speltheorie en uitvinder van allerlei spelcreaties zoals Hex, Tangloids, Morra, Toren, Polytaire, TacTix, Nimbi, Qrazy Kubus, Pyramystery en de Soma kubus.Hij maakte deel uit van het team rond de beroemde Deense natuur- en scheikundige Niels Bohr. Het verhaal doet de ronde dat zijn functie er vooral op neer kwam om met zijn hartelijke humor de mensen rond Niels Bohr wakker te houden.

 

 

 


Citaten
Mijn voorvader, de Nederlandse volksheld Admiraal Piet Hein stierf — zoals Nederlandse geschiedschrijvers om de tien jaar herhalen — kinderloos. Je kunt niet veel vergen van een voorvader, maar je mag van hem aannemen dat hij niet kinderloos gestorven is.

 

Husk at elske mens du tør det - husk at leve mens du gør det
Vergeet niet lief te hebben als je het durft, vergeet niet te leven terwijl je het doet.

 

 

Bibliografie
Piet Hein heeft meer dan 60 boeken gepubliceerd. Enkele daarvan zijn:

Gruk: 1. Samling. Kbh, 1940
Gruk: 2. Samling. Kbh. 1941
77 Gruk. Kbh. 1941. 79 s. : ill.
Den tiende Muse. Omslaget af Piet Hein. Kbh. 1941. 9 s.
Vers i Verdensrummet. Kbh. 1941. 140 s.
Kumbels Almanak 1942. Kbh. 1941. 80 s.
Gruk. 3. Samling. Kbh. 1942

 

 








Citaat van de dag

"Oog om oog maakt de hele wereld blind.
Øje for øje ender med at gøre hele verden blind "
- Mahatma Gandhi -
(1869-1948)

Uw link hier?

Neem contact met ons op

E-mail