Agenda

2024

Vikingdag in Moesgard


Lees verder...

Statistiek

Vandaag 119
Deze week 202
Deze maand 2639
Vanaf 10-2008 1293582

Minderheidstalen en dialecten 

 

 

Denemarken kent maar één officiële taal: Het Deens. Toch spreekt niet iedereen in het Koninkrijk Denemarken Deens. Het kan zijn dat je de Deense taal intensief bestudeerd hebt en tijdens je vakantie in Denemarken iemand in een hele andere taal hoort spreken. Vooral in de overzeese gebieden onder Deens bestuur valt op taalkundig gebied veel te ontdekken.

 

Dialecten van het Deens
De traditionele Deense dialecten zijn onderverdeeld in drie dialectgebieden:

Insulair Deens (ømål), waaronder de dialecten van de Deense eilanden Seeland, Funen, Lolland, Falster en Møn.
Jutlands (jysk), verder onderverdeeld in Noord-, Oost-, West- en Zuid-Jutlands
Oost-Deens (østdansk), waaronder de dialecten van Bornholm (bornholmsk), Scania, Halland en Blekinge in het zuiden van Zweden.


Enkele opvallende kenmerken van de dialecten zijn:
- Sommige dialecten kennen nog 3 grammaticale geslachten (net als bijvoorbeeld het Duits).
- Sommige dialecten plaatsen het bepaald lidwoord los voor het zelfstandig naamwoord, zoals in het Nederlands of Duits, in plaats zoals in het standaard-Deens, het bepaald lidwoord achter het zelfstandig naamwoord te 'lijmen'. Zo is 'het huis' in het standaard-Deens 'huset', maar in de Jutlandse dialecten 'æ hus'.

Andere talen binnen het Koninkrijk Denemarken

Faeroërs
Ten noorden van Groot-Brittannië, halverwege tussen Noorwegen en IJsland liggen de Faeroër-eilanden. De eilanden behoren tot het Deense Koninkrijk maar genieten een grote mate van autonomie. De eilandengroep telt slechts zo'n 40.000 inwoners maar heeft wel een eigen taal. Het Faeroërs behoort net als het Deens tot de Noord-Germaanse taalgroep. Aan het Faeroërs zijn veel veranderingen voorbijgegaan die zich in de Deense taal wel voordeden. Hetzelfde geldt voor het IJslands.

Inuktikut
Inuktikut is de taal van de oorspronkelijke bewoners van Groenland. De taal behoort tot de Eskimo-Aleut taalfamilie en is daarmee een volstrekt andere taal dan het Deens.

Duits en Nedersaksisch
In de grensgebieden met Duitsland leeft een Duitstalige minderheid in Denemarken. Een deel daarvan spreekt geen standaard-Duits (Hoog-Duits), maar Laag-Duits, in het Deens Plattysk genoemd (plat = plat, tysk = Duits). Dit Plattduits, ook wel Nedersaksisch geheten wordt ook in Noord-Duitsland en in de noord-oostelijke provincies van Nederland (van de Achterhoek tot Goningen) gesproken.

 

 
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | TalennetWebplattegrond. . .

Citaat van de dag

"De mens is de mens een wolf.
Mennesket er en ulv mod mennesket. "
- Thomas Hobbes -
(1588-1679)

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.