Agenda

2024

Vikingdag in Moesgard


Lees verder...

Statistiek

Vandaag 82
Deze week 447
Deze maand 3892
Vanaf 10-2008 1284673

Agenda 

Agenda van lezingen en evenementen over Denemarken, de Deense taal of de Deense cultuur.

 

Wilt u een agendapunt toevoegen aan deze agenda? Neem dan contact met ons op. Omdat wij onze agenda graag goed gevuld houden en niet iedere dag in staat zijn deze bij te houden, verzoeken wij u om agendapunten liefst zo ruim mogelijk vantevoren in te sturen.

 

Voor alle agendapunten geldt: Fouten en wijzigingen voorbehouden. Voor de meest actuele informatie over een evenement kunt u het best contact opnemen met de betreffende organisatie.

 

 

Evenementen in Denemarken

 

Nieuwjaar - Nytår
1 januari

Nieuwjaar wordt in Denemarken op 1 januari gevierd met vuurwerk, festiviteiten en het uitwisselen van goede wensen.

 

Pasen - Påske
Maart / april

Pasen is een belangrijk christelijk feest in Denemarken. Het omvat Witte Donderdag (Skærtorsdag) Goede Vrijdag (Langfredag), en Eerste en Tweede Paasdag (Påskedag og Anden Påskedag). Mensen gaan naar de kerk en genieten van paasgerechten zoals lamsvlees en paaseieren.

 

Bezettingsdag - Danmarks besættelse
9 april

De bezetting van Denemarken door Nazi-Duitsland wordt herdacht. De vlaggen hangen halfstok tot 12.00u 's middags. Daarna wordt de vlag gehesen ten teken dat Denemarken weer als vrij land uit de bezetting verrezen is.

 

Dag van de Arbeid - Arbejdernes kampdag
1 mei

Dit wordt in Denemarken meer gevierd dan in Nederland. Het is de dag van de arbeidersbeweging en de vakbonden. Verworvenheden zoals de 8-urige werkdag worden herdacht en door middel van demonstraties wordt er aandacht gevraagd voor hedendaagse sociale problemen.

 


Bevrijdingsdag 5 mei

Niet alleen maar een feestdag zoals in Nederland. In Denemarken worden zowel de slachtoffers herdacht (zoals in Nederland op 4 mei gebeurt) én de vrijheid gevierd. Het is een dag met twee gezichten, verdriet en vreugde.

 

Koningsdag - Kongens Fødselsdag
26 mei

Koningsdag wordt gevierd ter ere van de verjaardag van de Deense koning. Er zijn festiviteiten, vlagvertoon en publieke evenementen.

 

Hemelvaartsdag - Kristi Himmelfartsdag
Mei / juni

Op donderdag 40 dagen na Pasen wordt Hemelvaartsdag gevierd.

 

Pinksteren - Pinse
Mei / juni

Op de zevende zondag na Pasen wordt Pinksteren gevierd.

 

Grondwetdag - Grundlovsdag
5 juni

Op deze dag wordt de invoering van de eerste grondwet in 1849 gevierd. Politici van verschillende politieke partijen houden toespraken over over de grondbeginselen van de democratie en over actuele politieke kwesties.

 

De grondwetgevende vergadering

De Grondwetgevende Vergadering (detail) door Constantin Hansen
Den Grundlovgivende Rigsforsamling.

 

Midzomer / Sint-Johannesavond - Midsommar - Sankt Hans aften
23 juni

Midsommar is een traditioneel Scandinavisch feest dat de zomerzonnewende markeert. Het wordt gevierd met het aansteken van vreugdevuren, dansen en zingen.

 

Vikingfestival in Moesgård (bij Aarhus)
Vikingetræffet i Moesgård
Juli
Het laatste weekeinde van juli wordt er bij Aarhus een groots vikingfestival gehouden. Tijden van weleer herleven. Veldslagen worden nagespeeld en er is een markt waar u traditioneel handwerk kunt kopen. Ook kunnen bezoekers zelf hun vaardigheden testen, boogschieten, paardrijden, etc.
Meer informatie

 

Vikingfestival

 

Maartensavond - Mortensaften
10 november

De avond voor Sint-Maarten wordt gevierd met een traditioneel diner van gans of eend. Het markeert het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter.

 

Kerst - Jul
24 en 25 december

Kerst is een belangrijke feesttijd in Denemarken. Het wordt gevierd met kerstavondmaaltijden, cadeautjes en kerstvieringen in de kerk. Traditionele gerechten zijn onder andere varkensvlees, eend en risalamande (rijstdessert).

 

Oudjaarsavond - Nytårsaften
31 december

Op oudejaarsavond komen mensen bij elkaar om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Er is vuurwerk en het eten van traditionele gerechten zoals kransekage (gebak van amandelen en suiker).

 

 

 

 

 

 
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | TalennetWebplattegrond. . .

Citaat van de dag

"De mens is de mens een wolf.
Mennesket er en ulv mod mennesket. "
- Thomas Hobbes -
(1588-1679)

Uw link hier?

Ook adverteren op deze pagina?

E-mail