Literatuur - Litteratur
Schrijversprofielen
Een schrijversprofiel bevat een biografie en bibliografie van een auteur.
Deense literatuur
De komst van het Christendom in de 10e eeuw bracht Denemarken in contact met Europese kennis, waaronder de Latijnse taal en het Latijnse alfabet, maar het duurde tot het einde van de 12e eeuw voordat dit belangrijke literaire vruchten afwierp in de Gesta Danorum, een ambitieus historisch werk van Saxo Grammaticus. Saxo's werk is een belangrijke primaire bron voor de studie van Scandinavische mythen en legenden en een levendig verslag van de Deense geschiedenis tot aan de tijd van de auteur zelf. Andere middeleeuwse literaire werken zijn de Deense balladen, zoals het "Hundredvisebogen" "Boek met Honderd Balladen"" (1591) gepubliceerd door Anders Sørensen Vedel. De 16e eeuw was de tijd van de Lutherse Reformatie in Denemarken en betekende een nieuwe periode in de literatuur van het land. Tot de belangrijkste schrijvers uit die tijd behoren de humanist Christiern Pedersen, die het Nieuwe Testament in het Deens vertaalde, en Poul Helgesen, die zich fel verzette tegen de Reformatie. In de 16e eeuw ontstonden ook de eerste toneelstukken in Denemarken, waaronder het werk van Hieronymus Justesen Ranch. De 17e eeuw was een tijdperk van hernieuwde interesse in Scandinavische oudheden met geleerden als Ole Worm in de voorhoede. Hoewel religieus dogmatisme toenam, overstijgen de gepassioneerde hymnen van Thomas Kingo het genre met persoonlijke expressie. Fijnzinnige poëzie werd in het begin van de 17e eeuw gecreëerd door Anders Arrebo (1587-1637). Hij wordt vooral herinnerd om Hexaemeron, een gedicht dat de zes dagen van de Schepping beschrijft (ca. 1622), dat postuum werd gepubliceerd. Externe strijd met Zweden en interne rivaliteit onder de adel die leidde tot de absolute monarchie van Denemarken in 1660 worden beschreven vanuit het verlossende perspectief van een koninklijke gevangene in Jammersminde (Herinnerde Narigheid), in het oprechte proza van Leonora Christina van de Blauwe Toren, geschreven in 1673-1698, maar voor het eerst gepubliceerd in 1869.
De 18e eeuw Neoklassieke poëzie, drama en het essay bloeiden tijdens de 18e eeuw onder invloed van Franse en Engelse invloeden. De Duitse inbreng is te zien in de verzen van de belangrijkste dichters van de late 18e eeuw, zoals Johannes Ewald en Jens Baggesen. Andere 18e-eeuwse schrijvers zijn de piëtistische hymneschrijver Hans Adolph Brorson en de geestige, satirische dichter Johan Herman Wessel.
De Gouden 19e Eeuw Één van de belangrijkste personen in de Deense literaire cultuur was Nikolaj Grundtvig (1783-1872) die een groeiende geest van nationalisme bijbracht, aanvankelijk gebaseerd op zijn Noordelijke Mythologie (1808) en zijn lange drama, De Ondergang van het Heldenleven in het Noorden (1809). Naast een enorme stroom artikelen en gedichten schreef hij een aantal boeken, waaronder twee wereldgeschiedenissen (1814 en 1817), het lange historische gedicht Roskilde-Riim (Rijm van Roskilde) (1813) en een commentaar in boekvorm, Roskilde Saga. Grundtvig's lofzangboek zorgde voor een grote verandering in de Deense kerkdiensten, doordat de lofzangen van de nationale dichters werden vervangen door de langzame maten van de orthodoxe Lutheranen. In totaal schreef of vertaalde Grundtvig ongeveer 1500 hymnen, waarvan de meeste vandaag de dag nog steeds veel gezongen worden. Hans Christian Andersen (1805-1875) is vooral bekend om zijn sprookjes, die hij tussen 1835 en 1872 schreef. Tot de meest bekende sprookjes behoren "De Sneeuwkoningin", "De Kleine Zeemeermin", "Duimelijntje", "Het Meisje met de Zwavelstokjes" en "Het Lelijke Eendje". Andersen, die beschouwd wordt als de vader van het moderne sprookje, schreef in totaal 156 sprookjes, waarvan er slechts 12 gebaseerd waren op volksverhalen. Maar Andersen schreef ook een aantal reisschetsen, verschillende romans waaronder "De Improvisator" (1835), een reeks gedichten en zijn autobiografie "Het Sprookje van Mijn Leven" (1855). Søren Kierkegaard (1813-1855) was een existentialistisch filosoof en theoloog. Veel van zijn filosofische werk gaat over de vraag hoe men leeft, waarbij hij de nadruk legt op de prioriteit van de concrete menselijke werkelijkheid boven abstract denken en het belang van persoonlijke keuze en toewijding benadrukt. Zijn belangrijkste werken zijn Of/Of (Enten-Eller) (1843), Filosofische Fragmenten (Philosophiske Smuler) (1844), Stadia op de Levensweg (Stadier paa Livets Vei) (1845) en Afsluitend Onwetenschappelijk Naschrift bij Filosofische Fragmenten (Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift) (1846). In tegenstelling tot de Hegeliaanse filosofie benadrukken ze de existentiële benadering die het bewustzijn van het individu over God verhoogt, maar zijn wanhoop over het niet kunnen bereiken van de eeuwige waarheid versterkt. Zijn religieuze werken omvatten Werken van Liefde (Kjerlighedens Gjerninger) (1847) en Oefening in het Christendom (Indøvelse i Christendom) (1850).
De Moderne Doorbraak Andere auteurs die geassocieerd worden met de beweging van de Moderne Doorbraak zijn Holger Drachmann (1846-1908), een populaire dichter, Herman Bang (1857-1912), een succesvolle romanschrijver, en Sophus Schandorph die bekendheid verwierf met zijn Fra Provinsen (1876), een reeks rustieke verhalen.
De 20e eeuw - Vooroorlogse ontwikkelingen Een andere richting was het moderne realisme van Bang en J.P. Jacobsen dat aanzet gaf tot een invloedrijk sociaal realisme. De belangrijkste exponenten van deze trend waren Hans Kirk en Martin Andersen Nexø, die met "Pelle de Veroveraar" (Pelle Erobreren) (1906-1910) nieuwe wegen insloegen in de voorstelling van de arbeidersklasse, met name de werkende vrouw. Populaire schrijvers als Poul Henningsen en Hans Scherfig volgden Brandes spoor van radicale cultuurkritiek. In deze periode werd ook een streekgebonden benadering van literatuur geïntroduceerd door schrijvers als Jeppe Aakjær (1866-1930) uit Jutland en zijn vrouw Marie Bregendahl. Johannes Jørgensen (1866-1956) en Nobelprijswinnaar Johannes V. Jensen (1873-1950) richtten zich meer op persoonlijke zaken en gaven een nieuwe dimensie aan hun poëzie, waarbij ze van lyriek naar de zin van het bestaan gingen. Karen Blixen (1885-1962), die ook het pseudoniem "Isak Dinesen" gebruikte, schreef zowel in het Engels als in het Deens en gebruikte vaak een sprookjesachtige stijl. Haar eerste succesvolle werk, de raadselachtige ""Zeven Gotische Vertellingen"", werd in 1934 in de Verenigde Staten gepubliceerd. Andere belangrijke werken zijn onder andere haar memoires Een Lied van Afrika (1937), waarin ze haar ervaringen in Kenia optekende, en nog twee bundels met korte verhalen, "De Wintervertellingen" (1942) en "De laatste verhalen" (1957).
De Naoorlogse Periode Klaus Rifbjerg (1931-2015) heeft meer dan 100 romans gepubliceerd, evenals poëzie, korte verhalen en tv-scripts. In zijn roman "Den Kroniske Uskyld" (Chronische Onschuld) (1958) over een generatie die problemen had met haar persoonlijke ontwikkeling en seksualiteit, creëerde Rifbjerg een beeld van zichzelf als een provocerende en schandalige auteur. De roman, nu een klassieker, is het eerste duidelijke teken in Rifbjergs werk van het thema puberteit dat in veel van zijn latere fictie is teruggekomen. Dan Turèll (1946-1993) was een zeer productief schrijver die misschien wel het meest herinnerd wordt om zijn 12 detectiveverhalen, waarvan de eerste Mord i Mørket (Moord in het donker) werd gepubliceerd in 1981, de laatste Mord i San Francisco (Moord in San Francisco) in 1990. Maar hij schreef ook een gepassioneerde autobiografische roman, Vangede billeder (Beelden van Vangede) (1975), en vele bundels moderne poëzie. Leif Davidsen (geboren in 1950) werkte voornamelijk in Spanje en Rusland als zelfstandig journalist voor Danmarks Radio en een aantal Deense kranten. Hij is nu bekender als auteur van aangrijpende thrillers, waarvan een aantal politiek combineert met spionage in Oost-Europa.
Bjarne Reuter (geboren in 1950) is een zeer productieve en populaire schrijver, vooral op het gebied van jeugdliteratuur. Veel van zijn verhalen zijn als film verschenen, waaronder "Zappa" (1977) en "Busters Verden" (Busters Wereld) (1979). De meeste van zijn boeken spelen zich af in de jaren vijftig en zestig in Kopenhagen. Peter Høeg (1957) begon zijn literaire carrière in 1988 met zijn roman Forestilling om det tyvende århundrede (Voorstelling van de twintigste eeuw), waarin de kleurrijke personages deelnemen aan de overgang van Denemarken naar een moderne welvaartsstaat. Het was echter Frøken Smillas Fornemmelse for Sne (Smilla's Gevoel voor Sneeuw) uit 1992 werd echter zijn echte doorbraak. Het werd in 1997 uitgebracht als film en vertelt het verhaal van hoe Smilla, een Groenlandse, helpt het mysterie op te lossen van een jongen die van een dak naar beneden valt in de sneeuw en overlijdt. Bijna net zo populair zijn zijn romans De Måske Egnede of Grensgevallen (1994), Kvinden og Aben of De vrouw en de Aap (1996) en Den Stille Pige of De Stilte en het Meisje (2007). Jens Christian Grøndahl (1959) begon zijn literaire carrière in 1985 met romans in de nogal complexe Franse nouveau roman stijl. Zijn doorbraak kwam in 1998 met zijn meer traditioneel gestructureerde Lucca, dat veel meer algemene aantrekkingskracht had. Grøndahl's psychologische inzicht in amoureuze relaties tussen personen van verschillende leeftijden heeft hem tot één van de meest geprezen moderne romanschrijvers van Denemarken gemaakt. Verschillende van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald, waaronder Tavshed i Oktober (Stilte in Oktober) (1996), Virginia (2000) en Et andet Lys (Veranderend licht) (2002).
Andere populaire hedendaagse auteurs zijn:
Nobelprijs |
2024 Harmen Schoonekamp | Contact | Talennet | Webplattegrond. . .
"Als je in de afgrond kijkt, kijkt de afgrond ook in jou.
Når du længe kigger i en afgrund, kigger afgrunden også ind i dig.
"